Wat webdesigners kunnen leren van Escher

Inspiratie, Ontwerp

Bij ons in de boekenkast ligt een boek met het werk van Maurits Cornelis Escher (Leeuwarden, 17 juni 1898 – Hilversum, 27 maart 1972). Een Nederlandse kunstenaar, die bekend is om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak spotte met wiskundige principes. Inspiratie voor ons allen!

Maar wat kunnen wij, webdesigners en grafisch ontwerpers, leren van deze Nederlandse kunstenaar?

Oneindige patronen

De oneindige (tegel)patronen zijn kenmerkend voor Escher. Op verschillende manieren paste Escher deze toe. Allereerst de tegelpatronen die oneindig zijn, daarna werd er verloop zichtbaar in de elementen van de patronen, de volgende stap was het tot leven laten komen van de patronen waardoor er beeldmanipulatie en optische illusie ontstond.

Beeldmanipulatie

De beeldmanipulatie van Escher is in mijn ogen een voorloper op de huidige (Photoshop) beeldmanipulatie. Escher spotte als één van de eersten met perspectief. Bekende beelden zijn dan ook in verschillende vormen hergebruikt. Zo hebben LEGO (Litho ‘Klim­men en dalen’) en Volkswagen (‘trappenhuis’) bekende werken van Escher ‘hergebruikt’. Escher gebruikte de Necker-kubus en de Penrose-driehoek als basisinspiratie voor zijn werken.

Escher in advertenties
LEGO (‘Create the impossible’) en Volkskrant (‘Get to the jobs others can’t’) hebben het werk van Escher gebruikt in hun advertenties. (Bekijk hier meer advertenties geïnspireerd op de grootste kunstenaars.)


Escher door de jaren heen
In de bovenstaande afbeeldingen zien we de specialiteiten van Escher door de jaren heen. Waar het eerste figuur een ‘simpel’ tegelpatroon is versmelt Escher in de vierde afbeelding zijn patronen met alledaagse realiteit, op een subtiele manier maar vaak mét optische illussies.


Conclusie?

Denk buiten de kaders zoals ook Escher deed en laat als webdesigner de standaard layouts en ‘regeltjes’ eens los! Trek de aandacht van de bezoeker niet altijd met een felle kleur of een groot font maar liever met subtiele, op het eerste oog onopvallende, elementen.